Katerina Janouch föreläser om medberoende. Den som vårdar en närstående har rätt till stöd. Att sprida det budskapet är en av poängerna med den Nationella anhörigdagen den 6 oktober. Gäst i Göteborg är Katerina Janouch som föreläser om att vara anhörig till någon som missbrukar.

Författaren Katerina Janouch är en av drygt 1,3 miljoner svenskar som vårdar eller stöttar en anhörig på grund av sjukdom, missbruk eller funktionsnedsättning. På anhörigdagen den 6 oktober kommer hon till Stadsbiblioteket i Göteborg för att föreläsa om sina erfarenheter.

71A8.jpg
− Hon ska prata om hur det är att vara anhörig till någon med alkoholmissbruk eller drogproblematik och om hennes egen väg ut ur medberoendet. Saker som hon tidigare har skrivit om, säger Sara Berlin, anhörigkonsulent i Östra Göteborg.

Enskilda samtal och grupper
I samband med föreläsningen passar anhörigkonsulenterna i Göteborgs Stad på att presentera sin verksamhet.

− Varje stadsdel har två anhörigkonsulenter som kan erbjuda enskilda samtal, anhöriggrupper, föreläsningar och utbildningar inom olika områden. Det kan till exempel handla om demenssjukdomar eller om neuropsykiatri, säger Sara Berlin.

”Upprätthåller civilsamhället”
Hon konstaterar att många inte tänker på att de är anhöriga och långt ifrån alla känner till det stöd som finns att få.

− Vi är alla mer eller mindre anhöriga i perioder och flera av oss behöver stöd och hjälp, så vi önskar att fler får veta vad som finns och kan ta del av det, säger Sara Berlin och fortsätter:

− De anhöriga är vardagshjältar. De gör så mycket för att upprätthålla civilsamhället.

Stadens gemensamma program för Nationella anhörigdagen den 6 oktober äger rum på Stadsbiblioteket. Starten går klockan 17.00 och inträdet är fritt.

Även runt om i stadsdelarna uppmärksammas både dagen och den efterföljande anhörigveckan 6-10 oktober med olika lokala aktiviteter.