Matsedel i ny app. Stadsdelen Norra Hisingen är först ut i Västra Götaland med en mobilapp för matsedeln inom äldreomsorgen. Den nya appen som heter "Omsorgen" kan laddas ner gratis och ger snabba besked om veckans mat.

Nu kan alltså medborgare, anhöriga och anställda se vilken mat som serveras på Norra Hisingens lunchrestauranger och äldreboenden – direkt i mobilen.

– Framför allt för de många pensionärer som bor hemma men som äter på någon av våra tre restauranger är detta ett jättebra sätt att snabbt få veta vad vi serverar, säger Heléne Gustafsson, områdeschef för måltiderna på Norra Hisingen.

Inte bara mat
– Min erfarenhet är att pensionärer och äldre använder datorer och smarta mobiler i mycket större utsträckning än man tror. Vi måste möta deras önskemål om snabb och enkel information.

Appen som finns både för Iphone, Android och Windows finns att ladda ner gratis i respektive nätaffär, sök på ”Omsorgen”.

Matsedlarna går även att läsa på internet, via de olika äldreboendenas och restaurangernas sidor på goteborg.se.

– I framtiden kommer det även att finns möjlighet att lägga till ett fält under matsedeln i appen. Här kan omsorgspersonalen skriva in till exempel aktiviteter under veckan, så att anhöriga kan se vad som händer på äldreboendet. Det ger en extra dimension till appen, säger Heléne Gustafsson.

Skolmatsappen blev populär
Den nya ”omsorgsappen” har legat på intranätet någon vecka och lanserades i förra veckan, sedan Heléne Gustafsson informerat äldreomsorgens chefer.

– De blev väldigt glada eftersom de väntat länge på den, nästan ända sedan vi började med skolmatsappen för ett år sen.

Skolmatsappen finns nu i alla Göteborgs stadsdelar och har blivit mycket populär.

– Jag tror att nästan varje elev med smartphone har laddat ner den. Och väldigt många föräldrar uppskattar den, för den är så brukarvänlig och smidig, säger Heléne Gustafsson.

– Om man till exempel har flera barn i olika skolor, går det nu jättesnabbt att ta reda på vad de har ätit i skolan.