Personalen hjälper till. I april köpte äldreboendet Dicksons Hus i Örgryte-Härlanda in fler surfplattor för att ge hyresgästerna större möjligheter att ha videosamtal med sina anhöriga under covid-19-pandemin. Åsa Wenander och hennes 97-åriga mamma Karin är några som hållit kontakten med hjälp av tekniken. ”Det har varit värdefullt”, säger Åsa.

Serin Rezaei Ohanian, enhetschef på Dicksons Hus

Serin Rezaei Ohanian, enhetschef på Dicksons Hus

I mars infördes besöksförbud på Göteborgs Stads äldreboenden på grund av covid-19. På Dicksons Hus hade man redan tidigare hjälpt de boende med att ha videosamtal, men nu blev det ännu viktigare att ge den möjligheten.

– Man har kunnat boka upp tider då man vill prata och så har någon ur personalen hjälpt till med samtalet i hyresgästens egna rum eller i de gemensamma utrymmena, säger Serin Rezaei Ohanian, enhetschef på Dicksons Hus.

Hon upplever att många tyckte det var jätteviktigt att få se ansiktet på till exempel sitt barnbarn när det blev tufft med covid-19.

Stor skillnad när pandemin kom

Åsa Wenanders 97-åriga mamma Karin har bott på Dicksons Hus i tre och ett halvt år. Innan covid-19-pandemin besökte Åsa sin mamma en stund varje dag.

– Det har varit jättejobbigt under våren eftersom jag var van det, så det blev stor skillnad. Det har betytt mycket att kunna prata videosamtal. Vi var rädda att hon inte skulle känna igen oss om det skulle dröja flera månader tills vi fick träffas. Jag har en syster i Lund som också har hållit kontakten med mamma genom videosamtal.

Karin hade redan en egen surfplatta sedan tidigare, men numera klarar hon inte riktigt av att sköta den själv.

– I stället ringer jag till avdelningen och ber dem gå in till mamma och hjälpa henne så att vi kan prata.

Plexiglas underlättar

Dicksons Hus var bland de första äldreboendena i Göteborg att köpa in plexiglas för säkra möten. Sedan de finns på plats har Åsas mamma föredragit att träffas utomhus på varsin sida om dessa.

– Det handlar om stationer där det finns ytdesinfektion med mera. De har varit välanvända, säger Serin Rezaei Ohanian.

Möjligheten för den äldre och närstående att mötas säkert utomhus finns på alla äldreboenden som drivs av Göteborgs Stad.