”Vi behöver varandra” kallas volontärverksamheten inom äldre omsorgen i Tynnered. Ett framgångsrikt arbete för alla parter, har det visat sig. ”När man yrkesarbetat hela livet känns det bra att fortfarande känna sig behövd i samhället”, säger Inga Tegström, volontär på äldreboendet Åkerhus i Tynnered.
Volontärskap är inget nytt i Sverige. Idrottsföreningarna har sedan länge byggt upp en kultur med ideella arbetsinsatser från frivilliga. Jämfört med Kanada ligger vi dock långt efter.
Inspiration från Kanada
Av deras drygt 30 miljoner invånare, är cirka 10 miljoner volontärer. Där är det sociala volontärskapet vanligt, till exempel inom äldrevård, skola eller barnomsorg.
– I Kanada har man lagt in volontärutbildning redan i gymnasiet och det har blivit hög status att vara volontär, berättar Gunilla Foltyn, enhetschef inom vård och omsorg i Tynnered.
Det var också med inspiration från Kanada som Stadsdelsförvaltningen i Tynnered drog igång volontärsatsningen inom äldreomsorgen år 2001.
Insatsen ett komplement
I dag finns det volontärer på två äldreboenden, ett hemtjänstområde och en träffpunkt i Tynnered. Inga Tegström är pensionerad lärare och numera volontär på äldreboendet Åkerhus.
– Jag såg en annons i tidningen om en volontärträff, tog mod till mig och gick dit. Idag har jag en grupp på 10–15 personer som jag träffar en gång i veckan. Vi fikar och går igenom veckans nyheter som jag sammanställt. Efteråt brukar vi ha frågesport och se vad vi kommer ihåg.
Ingas grupp har blivit så populär att ytterligare en volontär hjälper till i gruppen.
Som volontär ersätter du aldrig den personal som verksamheten kräver. Din insats blir ett komplement och krydda i tillvaron för både dig själv, de du besöker och även för personalen.
Matchmaking
– Vi intervjuar alla pensionärer som är intresserade av att få en volontär. Det vanligaste är att de vill ha en person att prata med eller någon att promenera med, säger Nina Carlsten, volontärhandledare på Träffpunkten, Åkerhus.
När behoven utretts intervjuas alla volontärer och man försöker att ”matcha” fram par som ska fungera bra tillsammans. I de fall någon vill att volontären ska komma hem till dem, följer personal från hemtjänst med vid första besöket.
Alla volontärer får också en kontaktperson som blir deras handledare i kontakterna med pensionärerna.
– Jag är imponerad av hur duktig personalen är på att hitta personer som passar ihop. Att vara volontär är för mig enbart positivt. Vi får så mycket tillbaka, säger Nils-Bertil Nilsson, som står för en del av underhållningen på Åkerhus genom pianospel och samtal med de boende.
Stort behov
Behovet av mänsklig kontakt och närhet är obegränsat, därför behövs fl er volontärer.
– Vi hoppas kunna utvidga våra aktiviteter för pensionärerna med musicerande, trädgårdsarbete, boulespel och annat som de efterfrågar. Tanken är att omkring varje program på Åkerhus, ska det fi nnas ett antal volontärer, säger Nina Carlsten.
Både volontärer och pensionärer är försäkrade under den tid de spenderar tillsammans och volontärerna har också lämnat tystnadslöfte.
– Pensionärerna lämnar ut en stor del av sitt liv till oss i vårdpersonalen, men en liten bit kanske de vill spara till någon annan. Har man då inga anhöriga, kan en volontär bli en ovärderlig del av tillvaron, avslutar Nina Carlsten.
Volontärer i Tynnered
• En volontär bör ha bra samarbetsförmåga, vara utåtriktad och intresserad av människor.
• Vill du bli volontär i Tynnered – och bidra till högre livskvalitet och bättre hälsa för de boende och förhoppningsvis även för dig själv?
• Låter detta intressant är du välkommen att kontakta Medborgarservice, tfn 031-366 40 30.