Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2018-11-19]

Våtservetter orsakar stora problem

kräpkebab. Personalen på Ryaverket får ibland rensa i den här röran när våtservetter och annat skräp fastnar i reningsverkets maskiner.

Fastnar i reningsverket. Sluta använda toaletten som papperskorg. Det uppmanar nu Gryaab, som renar avloppsvattnet i Göteborgsregionen. Våtservetter och annat skräp påverkar reningsprocessen.

19 november är det FN:s världstoalettdag då sanitetsproblem uppmärksammas runt om i världen. I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi behandlar våra avlopp som sopnedkast. I Göteborgsregionen spolas 2 200 kilo skräp ner varje. Det märker Fredrik Torstensson, chef för ledningsnätet på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

– En stor del av skräpet är våtservetter och våtstarkt papper. Det bryts inte ner i sin färd mot avloppsreningsverket och kan därför orsaka stopp både i hemmen, i våra pumpstationer och på reningsverket, säger han.

I början av reningsverket finns finrensningsgaller. Här fastnar våtservetter och annat skräp och påverkar reningsprocessen. Framför allt våtservetter brukar trassla in sig och orsaka stopp.

Det är bara sådant som kommer från kroppen och toalettpapper som ska spolas ner i toaletten. Annat ska slängas i papperskorgen.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 23 maj

Sändningen startar klockan 16 på torsdag 23 maj.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för bostäder och verksamheter i Pustervik, gemensamma riktlinjer för stadens avhopparverksamhet, detaljplan för Västlänkens station Korsvägen och åtgärder för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier på Göteborgs Stads arbetsplatser var några av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 22 maj. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling