Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2018-11-19]

Våtservetter orsakar stora problem

kräpkebab. Personalen på Ryaverket får ibland rensa i den här röran när våtservetter och annat skräp fastnar i reningsverkets maskiner.

Fastnar i reningsverket. Sluta använda toaletten som papperskorg. Det uppmanar nu Gryaab, som renar avloppsvattnet i Göteborgsregionen. Våtservetter och annat skräp påverkar reningsprocessen.

19 november är det FN:s världstoalettdag då sanitetsproblem uppmärksammas runt om i världen. I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi behandlar våra avlopp som sopnedkast. I Göteborgsregionen spolas 2 200 kilo skräp ner varje. Det märker Fredrik Torstensson, chef för ledningsnätet på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

– En stor del av skräpet är våtservetter och våtstarkt papper. Det bryts inte ner i sin färd mot avloppsreningsverket och kan därför orsaka stopp både i hemmen, i våra pumpstationer och på reningsverket, säger han.

I början av reningsverket finns finrensningsgaller. Här fastnar våtservetter och annat skräp och påverkar reningsprocessen. Framför allt våtservetter brukar trassla in sig och orsaka stopp.

Det är bara sådant som kommer från kroppen och toalettpapper som ska spolas ner i toaletten. Annat ska slängas i papperskorgen.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Gamla Göteborg

Beslut i kommunstyrelsen

Göteborgs Stads servicepolicy, återremiss för ärendet om projekt Skeppsbron samt återremiss för om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet var något av det som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 6 februari. som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 6 februari. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 31 januari

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling