Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Miljö & kretslopp

[Publicerad 2018-11-19]

Våtservetter orsakar stora problem

kräpkebab. Personalen på Ryaverket får ibland rensa i den här röran när våtservetter och annat skräp fastnar i reningsverkets maskiner.

Fastnar i reningsverket. Sluta använda toaletten som papperskorg. Det uppmanar nu Gryaab, som renar avloppsvattnet i Göteborgsregionen. Våtservetter och annat skräp påverkar reningsprocessen.

19 november är det FN:s världstoalettdag då sanitetsproblem uppmärksammas runt om i världen. I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi behandlar våra avlopp som sopnedkast. I Göteborgsregionen spolas 2 200 kilo skräp ner varje. Det märker Fredrik Torstensson, chef för ledningsnätet på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

– En stor del av skräpet är våtservetter och våtstarkt papper. Det bryts inte ner i sin färd mot avloppsreningsverket och kan därför orsaka stopp både i hemmen, i våra pumpstationer och på reningsverket, säger han.

I början av reningsverket finns finrensningsgaller. Här fastnar våtservetter och annat skräp och påverkar reningsprocessen. Framför allt våtservetter brukar trassla in sig och orsaka stopp.

Det är bara sådant som kommer från kroppen och toalettpapper som ska spolas ner i toaletten. Annat ska slängas i papperskorgen.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Beslut i kommunstyrelsen

Utformning av jubileumsåret 2021, tillsättning av en Amandakommission för att säkerställa att Göteborgs Stad inte brister i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och utvärderingen av Göteborgs Stads filmsatsning 2014 var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdag 12 december. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Sök bland Göteborgs Stads små och stora aktiviteter i Göteborgs stads kalendarium – klicka här!

Se kommunfullmäktiges webbsändning 22 november

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling