Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2019-03-21]

Vatten ska inspirera på nya Torslandaskolans skolgård

Illustration: Link arkitektur

Roligt när det regnar. I snitt regnar det 150 dagar om året i Göteborg – det har visat sig vara en lyckad utmaning för arkitekter av utemiljöer. På årets Arkitekturgala fick Link arkitektur möjlighet att berätta om hur de planerat utemiljön för den planerade Torslandaskolan F–6.

– Målet är att skolgården ska bli världens roligaste när det regnar, säger Karl-Johan Canestedt projektledare på lokalförvaltningen i Göteborg.

I ritningarna för den nya skolan har man planer på att på olika sätt ta vara på och reglera regn- och dagvatten på ett naturligt sätt på skolgården. Regn som faller på skolans tak ska ledas in i en vatteninstallation vidare ner på skolgården. Där kommer det att erbjuda möjligheter till trygg lek innan vattnet filtreras vidare ner i våtmarken intill skolan.

På Arkitekturgalan presenterades projektet av Anna Espling Rolf på Link arkitektur som vann en arkitekturtävling för att utforma den planerade skolgården. Anna Espling Rolf pratade bland annat om vikten av att skapa förutsättningar i barns närmiljö för att öka intresset för naturen.

– Den långsiktiga vinsten är den förståelse för naturens processer som den här skolgården kommer att ge barnen.

Nya Torslandaskolan kan stå färdig under andra halvan av 2023. Under 2019 ska detaljplanen justeras och projekteringsarbetet fördjupas.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se sändningen från kommunfullmäktige 11 juni

Sändningen startar klockan 16 på tisdag 11 juni.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Detaljplan för Vallgraven 12/kvarteret Härbärget vid Brunnsparken, redovisning av arbetet med åldersvänliga Göteborg och Göteborgs Stads program för biologisk mångfald och ekosystemtjänster var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 12 juni. . Läs kommunstyrelsens notiser här!

Göteborgs Stads kalendarium

Stadsutveckling Göteborg

Upprustning Brunnsparken

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling