Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Utbildning

[Publicerad 2019-05-27]

Vättleskolans klass 5A vann förstapris för frukt- och grönt-app

Shilan Tahir och it-pedagogen Fahim Rahman och några av eleverna i 5A på Vättleskolan i Angered. Foto: Sharon Raoufi

Projektet DigIt lyfter digitala talanger. Vättleskolan firade i fredags att klass 5A vunnit förstapriset i skolprojektet DigIt med sin digitala app-lösning för hur man får människor att äta mer frukt och grönsaker. ”Vi valde en app så att man når fler människor med den. Alla använder mobiler idag”, säger eleven Yara.

Appen F&G visar hur många gram frukt och grönsaker en person ska äta varje dag. Den har information om på vilket sätt olika frukt och grönsakers är bra i text eller i film. Appen har också ett spel där man kan tävla med andra och samla poäng.

– Vi har alla jobbat tillsammans med att ta fram själva idén för appen. Vi lärde oss att samarbeta och lärde känna varandra bättre och lära oss mer om frukt och grönsaker, säger eleven Adam.

Hårt arbete bakom segern
Under två månader har eleverna arbetat med projektet. Läraren Shilan Tahir och skolans IKT-pedagog Fahim Rahman har hjälpt till.

– Det är inspirerande att se hur de jobbar tillsammans och kommer på många goda idéer. Eleverna är verkligen värda vinsten. De har jobbat på sina raster och till och med stannat extra efter skolan för att lyckas, säger Shilan Tahir.

Eleverna fick jobba i mindre grupper. Grupperna bestämde designen, texterna, den muntliga presentationen och film. Allt presenterades sedan för hela klassen där man röstade hur de skulle jobba vidare.

– Jag tycker det har varit bra att jobba i små grupper. Då fick alla vara delaktiga, säger eleven Yara.

Väver ihop skola och verklighet
Tävlingen ligger i linje med läroplanen om att elever utvecklar sin digitala kompetens och ger möjligheten att lösa ett verkligt uppdrag med hjälp av teknik och IT.
– Eleverna har inte använt sig av papper eller penna överhuvudtaget utan bara plattor och olika digitala läromedel. Klassen har verkligen visat vad de kan och tagit eget ansvar, säger Fahim Rahman IKT-pedagog.

– Det finns dåliga rykten om Vättleskolan ute. Vi ville bevisa att det inte är så som de tror. Vi bevisade att vi kan, avslutar eleven Adib.

Förutom äran fick klassen 10 000 kronor i prispengar.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Se kommunfullmäktiges budgetdebatt 13 november

Sändningen startar klockan 9.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Budgetförslag för 2020, uppföljning av Göteborgs Stads plan för att förbättra hbtq-personers livsvillkor och delårsrapport augusti var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 23 oktober. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling