Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Bostad

[Publicerad 2001-12-09]

Vintern – en kamp för livet för Robert

Robert Foto: Peter Svensson

För Robert, 32, är varje vinter är en kamp för livet. "Jag kommer inte ihåg vad jag gjorde förra julafton. Det känns varken sämre eller bättre över julen. Det enda man tänker på är att överleva kylan".

Det dubbeltydiga budskapet på skylten ”Café Trappa Ner” i Baptistkyrkan har täckning både i trappstegen ner i lokalen och bland gästerna.

Många försöker bli kvitt sina olika beroenden och missbruk. På en stol sitter Robert, 32 år. Trots sin låga ålder har han varit hemlös i 10 år. Varje vinter är en kamp för livet och mot den ständigt gnagande tröttheten.

– Jag försöker att vara vaken så mycket som möjligt och brukar gå omkring tills jag stupar av trötthet. Jag vet aldrig om jag vaknar igen i fall jag somnar.

Vill slippa socialtjänsten

Robert säger själv att han inte helhjärtat försökt att få tag i en bostad. Han har aldrig varit i kontakt med socialtjänsten och tycker att det är en skön känsla att slippa dem. Han vill klara sig själv på sina villkor, och hans högsta önskan är att få ett eget boende. Ett enkelt rum med tak över huvudet som ger värme under vintern.

– Jag kommer aldrig att få en bostad, jag har inte de inkomsterna som behövs.
Dagarna fördriver Robert genom att vandra omkring på stan ständigt uppfylld av samma tankar.

– Jag brukar filosofera över meningen med livet, det goda och det onda. Vad som skiljer den ena människan från den andra.

Slutar aldrig tro

Jag frågar honom om det är något han skulle vilja säga till alla göteborgare, nu när han får chansen. Något om sin situation och vad som kan göras för att förbättra den.

– Sluta aldrig att tro på det goda, det är det enda som håller mig uppe, som gör att jag orkar leva vidare och överleva dagen.


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling