Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Val 2018

[Publicerad 2018-08-22]

Vykort och sms ska få förstagångsväljare till valurnorna

Ny metod med stöd av forskning. I dagarna får göteborgare i åldern 18‒21 år ett gratulationskort från Göteborgs Stad och på valdagen dimper ett påminnelse-sms ner i telefonen. Ny forskning visar att direktutskick gör skillnad för valdeltagandet.

Göteborgs Stad arbetar för fullt med olika typer av insatser för att få upp valdeltagandet. Nu tar man till en helt ny ‒ men inte särskild modern ‒ modell. Med hjälp av 22 000 gratulationskort och sms-påminnelser ska unga väljare uppmuntras att gå till valurnorna.

Studier från Danmark och Norge
Metoden bygger på resultat från studier av direktutskick i våra grannländer.

‒ Det pågår en massa goda, kunskapshöjande aktiviteter runtom i landet just nu och det är bra. Men i Sverige har vi hittills inte lyckats mäta och följa upp den egentliga effekten av sådana insatser på ett tillförlitligt sätt. Det har däremot Danmark och Norge gjort, och det tar vi i Göteborgs Stad fasta på, säger Stefan Lydén som arbetar med demokratiutveckling i Göteborgs Stad.

Studier från Danmark visar att ett vykort hem i brevlådan med en positiv uppmaning att gå och rösta ökar valdeltagandet med nästan tre procentenheter. Undersökningen visar även att utskick av sms har ännu högre effekt än vykort, det bekräftas också av en norsk studie. Där resulterade sms-påminnelser i en ökning av valdeltagandet hos personer under 30 år med nära fem procentenheter.

Bra effekt hos unga förstagångsväljare
– Det som är riktigt spännande är att effekten också visat sig vara högst hos just de grupper som vi i Göteborgs Stad arbetar särskilt för att nå, nämligen unga förstagångsväljare och personer som tidigare inte gått och röstat.

En insats med direktutskick är även kostnadseffektiv menar Stefan Lydén. Eftersom chansen är större att du röstar igen när du väl har gått en gång.

‒ Det gör att vi helt enkelt måste pröva det här, säger han.

573C.jpg


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Göteborgs Stads kalendarium


Julmarknader, utställningar, läxhjälp och mycket mer – här hittar du aktiviteterna!

Se kommunfullmäktiges möte 10 december

Sändningen börjar kl 15 den 10 december.

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg
Göteborgs Stads plan för ridsport och översyn av regler för att förenkla för företag är två av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen den 20 november. Läs kommunstyrelsens notiser här

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs officiella besöksguide - goteborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling