2024-03-28 | 3 min läsning

Film, teater och jojkkurs på samisk temavecka

Bilden på affischen för föreställningen Herrarna satte oss hit. På jackans ärm står skrivet: ”Vi syns kanske, vi hörs kanske, men man förstår oss inte.”. Foto: Cooper & Gorfer
2024-03-28 | 3 min läsning
Film, teater och jojkkurs på samisk temavecka
Vecka 15 uppmärksammas den nationella minoriteten samer med en samisk temavecka. Teaterföreställningen Herrarna satte oss hit och filmen Sameblod är några punkter i programmet.

Det är Göteborg stad, Länsstyrelsen Västra Götaland och Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Sameföreningen i Göteborg som bjuder in till en samisk temavecka. Programmet riktar sig till såväl allmänheten och skolor som tjänstepersoner och politiker i Göteborgs Stad.

– I Göteborg syns vi oftast bara runt vår nationaldag annars, så vi är jätteglada över arrangemangen, samarbetet och initiativet och ser fram emot veckan otroligt mycket, säger Lena Thornéus, ordförande i Sameföreningen Göteborg.

Bygger på Augustprisad bok

Teaterföreställningen Herrarna som satte oss hit bygger på den Augustprisade boken med samma namn, skriven av Elin Anna Labba. Det är en berättelse om ett mörkt kapitel i Sveriges historia som berättas genom de tvångsförflyttades ögon. Föreställningen är ett samarbete mellan Uppsala stadsteater och Giron Sámi Teáhter.

Under temaveckan spelas den tre gånger på Redbergsteatern – en skolföreställning, en publik föreställning och en föreställning för tjänstepersoner, politiker och lärare som är särskilt viktiga när det gäller hur minoritetspolitiken realiseras i Göteborg. Det finns platser kvar till föreställningen som riktar sig mot gymnasieungdomar.

– Den publika är dock fullbokad. Vi hoppas på att även den riktade föreställningen ska bokas upp, säger Ann Hanbert, planeringsledare på stadsledningskontoret.

Bjuder på samiskt fika

Sameföreningen i Göteborg finns på plats vid samtliga föreställningar för att möta publiken och svara på frågor om hur det är att vara same i Göteborg och berätta om Sameföreningen i Göteborg.

– Vi vill skapa möten och dialog och synliggöra oss samer i Göteborg. Det är viktigt att belysa Sveriges minoritetspolitik även i Göteborg. Särskilt viktigt är det för skolförvaltningarna i staden, som undervisar om samer och Sápmi och som möter föräldrar, barn och ungdomar med samisk bakgrund på skolorna, säger Lena Thornéus.

Vid föreställningen som riktar sig till tjänstepersoner och politiker bjuder Sameföreningens värdar på ”samiskt fika”. Det blir glödkaka – gahkku – med torrkött och hjortron, kaffe med kaffeost.

– Vi vill bjuda på traditionell samisk mat för att visa upp en del av vår matkultur, skapa en trevlig mötesplats så att vi får lära känna varandra lite mer, säger Lena Thornéus.

Barnteaterföreställningen Biejvve Bájttá – Solen Skiner – spelas hela 18 gånger under två veckor runt om i Göteborg: på Redbergsteatern, Musikens Hus, Axel Dahlsgtröms torg, Bergsjön, Biskopsgården, Backa och Tuve.

Solen skiner är en interaktiv föreställning där barnen får möjlighet att lära känna samerna, Sveriges urfolk. Publiken får lära sig några lulesamiska ord, jojka och uppleva den samiska kulturen. Det finns platser kvar på flera av föreställningarna.

Författarsamtal på stadsbiblioteket

Bland det publika programmet märks också ett författarsamtal med Elin Anna Labba på stadsbibliotekets trappscen onsdag 10 april.

– Hon berättar om sin romandebut Far inte till havet som kom ut i februari. Den bygger på berättelser om samiska byar som dränktes under 1900-talets stora vattenkraftsepok i norra Sverige, säger Ann Hanbert.

Skolbio med filmvisning av Sameblod och en jojkkurs med Elin Teilus på Redbergsteatern är två andra programpunkter under temaveckan.

Programpunkter för skolor bokas genom KuBo.

 



Prenumerera så du inte missar något nytt!