
Att bara tre av tio butiker följer lagen om prissättning beror främst på okunskap och färre antal anställda. Utbildning och uppföljning krävs för att förbättra läget. Foto: Lo Birgersson
– Det är allvarligt att så många som sju av tio butiker missar lagkravet på prismärkning. Detta är den största prisundersökningen som konsumentrådgivningen genomfört och resultatet är nedslående, säger Gabriel Södersten, konsumentrådgivare.
Läs hela rapporten: Prisundersökning 2023
Olagligt med skyltfönster utan prismärkta varor
Alla varor eller tjänster som presenteras i ett skyltfönster ska enligt lag vara synligt prissatta på något sätt för att inte missgynna konkurrensen. 200 butiker i Göteborgs innerstad har fått sina skyltfönster granskade utifrån och endast 30 procent lever upp till Prisinformationslagen.

Konsumentrådgivare Gabriel Södergren ser allvarligt på att de flesta butiker missar att det är olagligt att inte prismärka varor i skyltfönster. Foto: Rebecca Wahl
– Att ha korrekt prismärkning är viktigt för konsumenterna så att de inte blir vilseledda och för att de ska kunna fatta korrekta beslut. För butikerna är det viktigt att alla följer de spelregler och lagar som finns för att det inte ska bli osund konkurrens mellan företagen, säger Gabriel Södersten.
Okunskap ligger bakom
Konsumentrådgivningens bedömning är att den otillräckliga prissättningen beror på kunskapsbrist och hög personalomsättning. Samtidigt fastställs det att de större kedjorna överlag är bättre på korrekt prissättning.
Konsumentrådgivningen i Göteborgs Stad
- Ger oberoende rådgivning och information om konsumentens rättigheter
- Erbjuder individuell konsumentrådgivning, håller föreläsningar och genomför marknadsundersökningar
-Det är naturligtvis lättare för de stora kedjorna att avsätta tid och pengar till att utbilda personal. Det kan vara svårare för mindre butiker att hinna med och kanske ha råd med det, men det leder tyvärr till att det blir fel och brister i skyltningen. Vi ser också att butiker skär ner på antalet anställda, och då kanske skyltfönster får lägre prioritet eftersom det är viktigare att ha någon i kassan, säger Gabriel Södersten.
Skyltfönster inte lika viktigt längre
Vissa butiker har ingen prismärkning över huvud taget och då är det uppenbart att det delvis handlar om okunskap. En del butiker har dessutom helt valt bort att ha skyltfönster och då behöver de inte heller prismärka något.
-Varor kan också frontas inifrån butiken utan att det blir ett skyltfönster. Vissa butiker har även börjat med digitala skärmar, vilket är något av en gråzon i dagsläget.
Kunskapshöjande insatser och uppföljning
-Vi kommer att kommunicera med näringsidkare och intresseorganisationer för att förbättra situationen. Kunskapshöjande insatser, en löpande intern kontroll och en vilja att förändra är viktigt. Sedan ska vi genomföra en uppföljande undersökning 2024 och förhoppningsvis se bättre resultat, säger Gabriel Södersten.