Trenden att jobba efter pension håller i sig
Ann-Margreth Gustavsson har nyligen fyllt 70 och är en av alla pensionärer som kombinerar pension med extraarbete. Jobbonär utsågs 2021 till ett nyord av Språkrådet och Pensionsmyndigheten har valt att definiera en jobbonär som ”en person som tar ut svensk allmän pension samtidigt som hen har en pensionsgrundande inkomst”.
Efter ett långt arbetsliv går de flesta i pension vid 65 års ålder, men intresset för att ha en fot kvar i arbetslivet är stort. Och antalet som vill jobba extra är en trend som håller i sig.
När Ann-Margreth gick i pension hade hon arbetat i många år som distriktsköterska. Vid 49 års ålder vidareutbildade hon sig från undersköterska till sjuksköterska och specialiserade sig senare i sår, diabetesvård och palliativ vård.
Vill uppmana andra pensionärer att jobba extra
Att Ann-Margreth valt att fortsätta arbeta efter pensionen har lett till många frågor från omgivningen.

Det är så roligt att träffa människor och känna att mina kunskaper fortfarande kommer till nytta säger Ann-Margreth. Foto: Ulrika Nandra
– Många frågar varför jag fortsätter jobba och inte bara tar det lugnt, men jag känner mig pigg och det ger en struktur och rutiner kring mina dagar som jag mår bra av, säger hon.
På sin fritid sjunger Ann-Margreth gärna i kör och umgås med sina barnbarn. Och tillsammans med maken reser hon gärna till huset i Spanien, men hemma i Sverige jobbar hon gärna extra i hemsjukvården och på vård- och omsorgsboendet i Göteborgs södra skärgård. Ann-Margreth vill gärna uppmana andra pensionärer att överväga möjligheten att arbeta extra ibland.
– Visst är man inte lika snabb och inte lika stresstålig men jag blir också pigg av det. Det är så roligt att träffa människor och känna att mina kunskaper fortfarande kommer till nytta. Jag tycker verkligen att man ska våga prova om man överväger att jobba lite extra.
Samtidigt går teknikens utveckling snabbt framåt och datasystem förändras.
Kan det inte vara svårt att sätta sig in i allt nytt?
– Jag kan förstå den oron, men för min del har det inte varit några problem, vi hjälps åt och det sker ett kunskapsutbyte. Jag har ju med mig annat som de yngre kollegorna kan få av mig och jag lär mig av dem. Man kan inte komma in och köra sitt eget race, man måste samarbeta. Bara man inte stressar upp sig så blir det bra.
Ann-Margreth har som inhoppande distriktsköterska ansvar för sju öar och det är inte alltid helt enkelt logistiskt.
– Jag älskar när det krånglar till sig och när jag sen löser det, det är en utmaning som är rolig. I skärgården kan det bli att man ringer varandra utanför arbetstid för att lösa saker och det är ett samarbete som är fantastiskt.
”Tycker inte man ska tveka”
Äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen i Göteborgs Stad startar nu upp en jobbonärspool för alla de pensionär som tidigare varit anställda i förvaltningen. Det är möjligt att ta uppdrag inom det man tidigare arbetat med men det går också att prova på nya arbetsuppgifter.
– Jag tycker inte man ska tveka, det fyller mig med så mycket mening och glädje. Och jag har förmånen att slippa tänka på karriär, och ändå ha en patientnära kontakt men inte patientansvaret med all administration.”
Jobba som pensionär
Varje år som du arbetar och betalar skatt tjänar du in till din allmänna pension, det sker även om du samtidigt tar ut hela eller delar av den, oavsett hur mycket du jobbar och oavsett hur gammal du är. Skälen till att pensionärer arbetar efter pensionsåldern varierar men många uppger att de tycker om sitt jobb och av sociala skäl. Det kan vara bra att läsa på Pensionsmyndigheten om hur din pension påverkas samtidigt som du arbetar.
Länk: Pensionsmyndigheten: Jobba som pensionär – bli jobbonär