2024-03-22 | 2 min läsning
Snart lägger den eldrivna återvinningspråmen till igen
Söndag 31 mars startar den eldrivna återvinningspråmen sin vårtur. Samla ihop ditt grovavfall och din trasiga textil och lämna det till stadens flytande återvinningscentral.

– Pråmen kom till för underlätta för de som bor centralt och inte har bil, men också för att minska trafiken till våra fasta återvinningscentraler, säger Peter Årnes, avfallsstrateg på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Foto: Lo Birgersson

Pråmen tar emot i stort sett allt det som en vanlig återvinningscentral tar emot: brännbart och obrännbart grovavfall, farligt avfall, elektronik och textil. Man kan också lämna in saker för återbruk.

Får göra hur många besök man vill

Eftersom lastkapaciteten är begränsad kan man dock inte lämna vitvaror, jordmassor och trädgårdsavfall. Man kan inte heller lämna förpackningar och tidningar. Däremot får man göra hur många besök man vill och det behövs inget ÅVC-kort.

Den flytande återvinningscentralen började som ett projekt hösten 2019. Det visade sig att göteborgarna uppskattade tjänsten – återvinningspråmen har cirka 3000-4000 besökare per termin och är numera en permanent tjänst varje vår och höst. Förra året blev också bogserbåten, som drar pråmen, eldriven.

Återvinningspråmen
  • Lägger till vid fyra kajer: Eriksbergstorget, Sannegårdshamnen, Lindholmen, Stigbergskajen (mot Fiskhamnen)
  • Avfallet fraktas sedan uppför älven till Marieholm där det lastas av

Mer info och tidtabell: Göteborgs Stad – Återvinningspråmen



Prenumerera så du inte missar något nytt!